CANGURUL MATEMATICIAN

CANGURAȘUL MATEMATICIAN
PENTRU CLASA PREGĂTITOARE ȘI CLASELE I-IV

DATA DESFĂȘURĂRII:
28 martie 2024

Image
ORGANIZATORI
IDEE
sigma
Concursul internaţional de matematică aplicată Cangurul și Concursul Cangurașul matematician promovează matematica în rândul elevilor, dezvoltându-le logica și raționamentul, intuiţia și viteza de reacție, capacitatea de a selecta şi de a lua decizii. Competiţia se adresează tuturor elevilor, începând din clasa pregătitoare şi până la clasa a XII-a, inclusiv.
Interviu adresat de Meike Akveld – Președintele Asociației Internaționale Kangourou sans Frontieres, lui Alessio Figalli, câștigător al medaliei Fields în 2018 (Medalia Fields este echivalentul pentru matematică al Premiului Nobel).
R: Felicitări pentru că ați câștigat medalia Fields în 2018. Ne puteți povesti cum a început totul?

A: Ca elev, în copilărie, nu am fost foarte interesat de matematică, deoarece studiam doar noțiunile de bază care se predau la clasă. Însă la un moment dat am participat la Olimpiada de Matematică. Aveam 16 ani pe atunci și am rămas fascinat de această materie. Îmi plăcea provocarea, ideea că problemele rezolvate erau și distractive, dar și faptul că puteam folosi noțiuni din diferite părți ale matematicii: geometrie, combinatorică și altele. Și astfel am început să aprofundez matematica, în particular, am luat decizia de a studia această materie la universitate.

R: OK, deci așa cum ne povestiți, cariera dumneavoastră a luat naștere datorită Olimpiadei de Matematică, o competiție la nivel înalt. Ce părere aveți de a face cât mai cunoscute concursurile de tip Cangurul de Matematică?

A: Consider că acest lucru ar fi minunat. Mi-ar fi plăcut enorm să fi participat în copilărie la astfel de competiții pentru a face cunoștință mai mult cu partea distractivă a matematicii. Cred că mulți dintre elevi nu sunt prea conștienți de acest aspect. Ei nu pot aprecia această parte distractivă a matematicii, deoarece standardele actuale din școli nu permit acest lucru. Deci, având această viziune diferită asupra matematicii în care te întâlnești și cu alți elevi din școala ta cărora le place la fel de mult matematica, poate în viitor vei lua decizia de a participa și la alte concursuri… Este un proces foarte frumos, unul chiar pozitiv, aș putea spune.

R: Mulțumesc.

Organizator

INSTITUTUL PENTRU DEZVOLTAREA EVALUARII IN EDUCATIE

Contact: Str. Prof.Nicolae Cartojan, Nr 11-13, Sector 2, Bucuresti,
cod postal: 010169
Tel: 0212434052; 0746238667, 0786355215
e-mail: suport@cangurul.ro